Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy, fot. flickr.com/Lynn Lin/cc

Na temat właściwości zdrowotnych octu jabłkowego napisano tomy. Ja nie jestem lekarzem i nie zamierzam się wymądrzać, ale zachęcam do lektury np. w internecie. Z czystym sumieniem mogę za to polecić wypicie ramo szklanki letniej przegotowanej wody z 2-3 łyżeczkami octu i łyżeczką miodu. Ponadto, można go używać do zakwaszania np. sałatek surówek, zup. Przyrządzenie „własnego” octu nie jest skomplikowane i nie wymaga wiele zachodu.

 

Składniki

  • 3-4  jabłka, ewentualnie 1/2 kg obierek
  • 1 l wody
  • 3 łyżki cukru (jeśli, zamierzasz zrobić ocet w większym naczyniu lub w kilku naczyniach, przygotuj więcej wody z cukrem)
  • wysoki słoik lub butelka o poj. 1-1,5 l (może być plastikowa po wodzie mineralnej)
  • gaza
  • nitka bawełniana lub gumki recepturki

 

Sposób przyrządzenia

Zagotuj wodę z cukrem i odstaw do przestudzenia. Umyj jabłka pod bieżąca wodą. Obierz ze skórki, a następnie podziel na małe cząstki i wrzuć do naczynia. W sumie powinny zajmować ok. 1/3 jego pojemności. Jeśli wcześniej robiłaś mus lub kompot wykorzystaj obierki z jabłek. Całość zalej letnią wodą z cukrem. Przykryj naczynie gazą i obwiąż nitką lub umocuj gumką recepturką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 miesiąc. Przykryj lekko naczynie lub nakrętką (bez zakręcania), aby dochodziło powietrze, a muszki owocówki nie miały dostępu.

Pamiętaj naczynie musi stać w ciepłym miejscu, jeśli będzie za zimno, zamiast sfermentować spleśnieje.

Gotowy ocet zlej przez gazę do czystego naczynia i przechowuj w lodówce. Mój ocet zrobiony w ubiegłym roku wystarczy mi do nowego, zrobionego w tym roku.
Jedz polskie jabłka
Jabłka wolności

7 Komentarze

    • Dokładnie 🙂 w zasadzie samo przygotowanie octu to chwila, dłużej się czeka aż będzie dobry, ale i tak warto

    • Bardzo dobrze „powiedziane”. Jabłka z mojego ogrodu zbyt efektownie nie wyglądają, ale do takich produkcji są idealne:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *