Moja kolejna, kalafiorowa propozycja to zupa krem. W sklepach i na straganach królują młode warzywa, więc warto je wykorzystać do przyrządzenia tego pysznego dania. Dzięki dodatkowi czosnku i startego imbiru uzyskamy nowy, intrygujący smak kalafiorowej. Spróbujcie, warto!
Składniki
- 1 kalafior
- 4 ziemniaki
- 1 duża pietruszka „stara” (korzeń) lub 3 młode korzonki
- 1/4 średniej wielkości selera lub 1 młody
- 1 cebula lub 1 mały por (biała część)
- 1 kalarepka
- 2 duże ząbki czosnku
- kawałek imbiru ok. 5 cm świeżego lub 1/2 łyżeczki mielonego (ilość wg uznania)
- opcjonalnie 1 ćwiartka z kurczaka
- 1 opakowanie śmietany 18% (ja lubię z Piątnicy)
- pierz (najlepiej biały) i sól do smaku
- koperek lub natka pietruszki
Sposób przyrządzenia
Mięso z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą. Warzywa oczyść i umyj. Kalafior podziel na różyczki, pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko włóż do garnka, zalej dwoma litrami wody i gotuj do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmij z garnka mięso. Do zupy dodaj starty imbir oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość zagotuj i odstaw z ognia. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj.
Podanie
Zupę krem z kalafiora podawaj posypaną koperkiem lub zieloną pietruszką z kleksem śmietany na każdym talerzu.
a opcjonalną ćwiartkę kuraka można czymś zastąpić dla lepszego smaku?
Druga sprawa – śmietana 😛 tego też nie preferuję – jogurt starczy?
Brak kuraka można zrekompensować kostką rosołową, a do jogurtu – wersja fit również będzie dobra 🙂