Zupa krem z kalafiora i białych warzyw

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora, fot. flickr.com goblinbox cc

Moja kolejna, kalafiorowa propozycja to zupa krem. W sklepach i na straganach królują młode warzywa, więc warto je wykorzystać do przyrządzenia tego pysznego dania. Dzięki dodatkowi czosnku i startego imbiru uzyskamy nowy, intrygujący smak kalafiorowej. Spróbujcie, warto!

 

Składniki

  • 1 kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża pietruszka „stara” (korzeń) lub 3 młode korzonki
  • 1/4 średniej wielkości selera lub 1 młody
  • 1 cebula lub 1 mały por (biała część)
  • 1 kalarepka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kawałek imbiru ok. 5 cm świeżego lub 1/2 łyżeczki mielonego (ilość wg uznania)
  • opcjonalnie 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 opakowanie śmietany 18% (ja lubię z Piątnicy)
  • pierz (najlepiej biały) i sól do smaku
  • koperek lub natka pietruszki

 

Sposób przyrządzenia

Mięso z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą. Warzywa oczyść i umyj. Kalafior podziel na różyczki, pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko włóż do garnka, zalej dwoma litrami wody i gotuj do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmij z garnka mięso. Do zupy dodaj starty imbir oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość zagotuj i odstaw z ognia. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj.

 

Podanie

Zupę krem z kalafiora podawaj posypaną koperkiem lub zieloną pietruszką z kleksem śmietany na każdym talerzu.

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

2 Komentarze

  1. a opcjonalną ćwiartkę kuraka można czymś zastąpić dla lepszego smaku?
    Druga sprawa – śmietana 😛 tego też nie preferuję – jogurt starczy?

    • Brak kuraka można zrekompensować kostką rosołową, a do jogurtu – wersja fit również będzie dobra 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *