Roladki z karkówki  z grilla z boczkiem i jabłkiem

karkówka

Marynowana karkówka, fot. flickr.com/Andy Ciordia/cc

Kolejny przepis w ramach akcji „Jedz polskie jabłka”. Mam nadzieję, że uda mi się udowodnić, że nasze jabłka sprawdzają się nie tylko w przypadku deserów.

 

Składniki

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 2 kwaśne jabłka
  • 20 dkg wędzonego boczku krojonego w cieniutkie plasterki (można kupić pokrojony paczkowany)
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy lub marynaty do mięs
  • 7 łyżek oleju
  • wykałaczki do spięcia roladek

 

Sposób przyrządzenia

Karkówkę pokrój na cienkie plastry, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry.

Do miseczki wsyp przyprawę (marynatę) do mięs, dodaj olej i wymieszaj, aby powstała jednolita emulsja. Posmaruj każdy plaster mięsa i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Wykałaczki (tyle sztuk, ile roladek) namocz w zimnej wodzie, aby nie spaliły podczas grillowania. Obierz jabłka, pokrój w ósemki, wytnij gniazda nasienne. Na deseczce połóż plasterek boczku, na to plaster karkówki i na wierzch kawałek jabłka. Zawiń mięso w rulonik i zepnij wykałaczką. Gotowe roladki piecz na grillu 15-20 min, obracając co kilka minut, aby równomiernie się opiekały.

Jedz polskie jabłka
Jabłka wolności

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *