Kolejny przepis w ramach akcji „Jedz polskie jabłka”. Mam nadzieję, że uda mi się udowodnić, że nasze jabłka sprawdzają się nie tylko w przypadku deserów.
Składniki
- 1 kg karkówki bez kości
- 2 kwaśne jabłka
- 20 dkg wędzonego boczku krojonego w cieniutkie plasterki (można kupić pokrojony paczkowany)
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy lub marynaty do mięs
- 7 łyżek oleju
- wykałaczki do spięcia roladek
Sposób przyrządzenia
Karkówkę pokrój na cienkie plastry, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry.
Do miseczki wsyp przyprawę (marynatę) do mięs, dodaj olej i wymieszaj, aby powstała jednolita emulsja. Posmaruj każdy plaster mięsa i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Wykałaczki (tyle sztuk, ile roladek) namocz w zimnej wodzie, aby nie spaliły podczas grillowania. Obierz jabłka, pokrój w ósemki, wytnij gniazda nasienne. Na deseczce połóż plasterek boczku, na to plaster karkówki i na wierzch kawałek jabłka. Zawiń mięso w rulonik i zepnij wykałaczką. Gotowe roladki piecz na grillu 15-20 min, obracając co kilka minut, aby równomiernie się opiekały.
Dziękuję za udział w akcji.
Zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.