Jabłecznik z migdałami

Jabłecznik z migdałam

Jabłecznik z migdałami, fot. flickr.com /Alexandra E Rust/cc

Oto pierwszy z przepisów w ramach akcji „Jedzmy polskie jabłka”. Kolejny ukarze się we wtorek. Wszystkie będzie można znaleźć w menu pod hasłem „Jedzmy polskie jabłka”.

 

Ciasto

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka margaryny
  • 12 dkg cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • dwie garści płatków migdałowych

Nadzienie

  • Mus jabłkowy domowy lub gotowy za sklepu albo 1,2 kg kwaskowych jabłek obrać, pokroić w ósemki i poddusić w rondlu. Dodać cukier do smaku i 2 łyżeczki cynamonu. Jabłka powinny być kwaskowe, więc ilość cukru wg uznania. Odstawić do ostudzenia.

 

Przygotowanie

Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, jedną włożyć do lodówki drugą do zamrażalnika.
Ciasto z lodówki rozwałkować i wykleić nim blachę, na to wyłożyć jabłka. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki i ułożyć na warstwie jabłek. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do  temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec 40-50 min.

 

Podanie

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Można podawać na ciepło z lodami lub tradycyjnie na zimno.
Smacznego!
Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

10 Komentarze

  1. Fantastyczny jabłecznik :))
    Czekam w takim razie na ten obiecany kolejny przepis.
    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do komponowania równie udanych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam

  2. Pyszny i bardzo urodziwy, i bardzo politycznie zaangarzowany jabłecznik. Nie zdawałam sobie do tej pory sprawy z tego że jabłko może mieć takie polityczne znaczenie. 😉 Smakowite ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *