Zupa krem z czerwonej soczewicy

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Zupa krem z czerwonej soczewicy, fot. flickr.com/Pauline Mak/cc

Zupa krem z czerwonej soczewicy to doskonała propozycja na zimowe wieczory. Polecam szczególnie osobom, które lubią wyraźne smaki.

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 25 dkg czerwonej soczewicy
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1/2 średniego selera
  • kilka łodyg selera naciowego
  • kawałek (ok.5 cm) świeżego imbiru  lub 1/2 łyżeczki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz
  • ok. 1,5 – 2 litrów bulionu warzywnego lub z kurczaka (może być z kostki)
  • natka pietruszki lub koperek

 

Sposób przyrządzenia

Cebulę pokrój w kostkę,  czosnek w plasterki, a imbir zetrzyj na tarce.  Pozostałe warzywa oczyść, obierz. Marchewkę i seler pokrój w plasterki, a seler korzeniowy w kostkę. Soczewicę opłukaj na sitku pod bieżącą wodą. Przygotuj bulion wg przepisu na opakowaniu. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek i mieszając przesmażaj kilka minut na małym ogniu. Dorzuć imbir, przesmażaj chwilkę. Następnie dorzuć soczewicę, całość wymieszaj i zalej gorącym bulionem (ok. 1,5 litra). Doprowadź do wrzenia, dodaj marchewkę  i seler naciowy. Poczekaj aż zacznie bulgotać, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok.  40-60 min., aż warzywa i soczewica będą całkiem miękkie. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj na krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj pozostały bulion i mocno podgrzej, ale nie gotuj. Dopraw do smaku sola i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *