Pierożki z jabłkami w cieście krucho-drożdżowym

Pieczone pierożki z cukrem pudrem

Pieczone pierożki z cukrem pudrem, fot. flickr.com/Rebecca T. Caro/cc

Nietypowe pierożki z jabłkami w  krucho-drożdżowym cieście to kolejny przepis w ramach akcji „Jedzmy polskie jabłka”. Mam nadzieję, że okaże się równie trafiony co ocet jabłkowy.

 

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka masła
  • 2 dkg drożdży
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany 18 proc.
  • 3 jajka
  • 75 dkg jabłek
  • 2 łyżki grubego cukru
  • 3 łyżki cukru pudru z wanilią lub cynamonem
  • bita śmietana (opcjonalnie)

 

Sposób przyrządzenia

Do miski przesiej mąkę, dodaj masło i drożdże, dokładnie posiekaj nożem lub drewnianą łopatką. Następnie dodaj śmietanę, jedno całe jajko oraz dwa żółtka – białka zachowaj. Zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę. Jabłka umyj, obierz i podziel na ósemki. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdy krążek nakładaj cząstkę jabłka i zlepiaj pierożki. Gotowej układaj na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Powierzchnię pierożków posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz na złoty kolor (ok. 20 – 25 min). W połowie czasu pieczenia zmniejsz temperaturę do ok. 170 stopni C.

 

Podanie

Pieczone pierożki z jabłkami możesz podawać na gorąco z bitą śmietaną lub na zimno posypane cukrem pudrem z wanilią lub cynamonem.

Jedz polskie jabłka
Jabłka wolności

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *