Grzyby marynowane w occie, czyli prosty sposób na domowe przetwory. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam grzybobrania. Wystarczy koszyczek dopiero co nazbieranych grzybów, aby w całym domu zagościł wspaniały zapach jesieni. Suszone będą musiały poczekać do świąt, z marynowanych będzie można się cieszyć znacznie wcześniej.
Składniki
- 1- 1,5 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kozaki, pieczarki)
- 1 łyżka soli
Zalewa
- 1 szklanka octu 10%
- 4 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki cukru
- 1 duża cebula
- 6 kulek ziela angielskiego,
- 10 ziaren pieprzu,
- 3 liście laurowe
- łyżeczka ziaren gorczycy
Sposób przyrządzenia
Grzyby dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Do marynowania najlepiej nadają się małe grzybki, które marynujemy w całości (można z ogonkami). Jeśli masz okazy nieco większe, do marynowania weź tylko kapelusze, grzyby duże podziel na ćwiartki.
W dużym garnku zagotuj ok. litra wody z dodatkiem łyżki soli. Do wrzątku wrzuć umyte grzyby i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (ok. pół godziny). Następnie grzyby odcedź i odsącz na sicie.
Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, z dodatkiem przypraw oraz cebulą pokrojoną w krążki.
Odsączone grzyby układaj w niewielkich słoikach, do każdego włóż krążki cebuli, następnie zalej zalewą z przyprawami, tak żeby płyn przykryj grzybki.
Dokładnie zakręć każdy słoik. Wstaw słoiczki do dużego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości zagotuj. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut. Następnie wyjmij słoiki z garnka, ustawiaj zakrętką do dołu i pozostaw do wystygnięcia.