Grzyby marynowane

Marynowane grzyby

Marynowane grzyby, fot. flickr.com/Joan Nova/cc

Grzyby marynowane w occie, czyli prosty sposób na domowe przetwory. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam grzybobrania. Wystarczy koszyczek dopiero co nazbieranych grzybów, aby w całym domu zagościł wspaniały zapach jesieni. Suszone będą musiały poczekać do świąt, z marynowanych będzie można się cieszyć znacznie wcześniej.

 

Składniki

  • 1- 1,5 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kozaki, pieczarki)
  • 1 łyżka soli

 

Zalewa

  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 duża cebula
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka ziaren gorczycy

 

Sposób przyrządzenia

Grzyby dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Do marynowania najlepiej nadają się małe grzybki, które marynujemy w całości (można z ogonkami). Jeśli masz okazy nieco większe, do marynowania weź tylko kapelusze, grzyby duże podziel na ćwiartki.

W dużym garnku zagotuj ok. litra wody z dodatkiem łyżki soli. Do wrzątku wrzuć umyte grzyby i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (ok. pół godziny). Następnie grzyby odcedź i odsącz na sicie.

Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, z dodatkiem przypraw oraz cebulą pokrojoną w krążki.

Odsączone grzyby układaj w niewielkich słoikach, do każdego włóż krążki cebuli, następnie zalej zalewą z przyprawami, tak żeby płyn przykryj grzybki.

Dokładnie zakręć każdy słoik. Wstaw słoiczki do dużego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości zagotuj. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut. Następnie wyjmij słoiki z garnka, ustawiaj zakrętką do dołu i pozostaw do wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *