Omlet ze szpinakiem lub pieczarkami

Omlet ze szpiiakiem

Omlet ze szpiiakiem, fot. flivkr.com/Neeta Lind/cc

Omlet to doskonała propozycja na weekendowe śniadanie. Możliwości jakie daje to proste danie są w zasadzie nieograniczone. Dlatego dzisiaj dwie propozycje omletów wytrawnych: omlet ze szpinakiem albo z pieczarkami.

 

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki masła

Wersja ze szpinakiem

  • 30 dkg liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano

Wersja z pieczarkami

  • 30 dkg pieczarek
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia

Szpinak oczyść, oderwij ogonki, opłukaj pod bieżąca wodą i odsącz. Tak przygotowane liście wrzuć na 1 minutę do lekko osolonego wrzątku, wyjmij i odsącz na sicie. Na patelni roztop łyżkę masła, wrzuć szpinak i posiekany czosnek. Chwilę przesmażaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeśli przygotowujesz omlet z pieczarkami, to grzyby oczyść posiekaj i przesmaż na łyżce masła, odparuj nadmiar wody, przypraw solą i pieprzem.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka ubij widelcem ze szczyptą soli, dodaj do białek i delikatnie wymieszaj. Następnie dosypuj delikatnie (można przez sitko) mąkę i mieszając połącz z masą jajeczną. Na patelni roztop masło i usmaż dwa rumiane omlety. Na połówce każdego połóż połowę farszu, złóż na pół i gotowe. Smacznego.

6 Komentarze

  1. bardzo podobają mi się te przepisy – wprost dla mnie! ..czyli proste i szybkie, a na dodatek pyszne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *