Omlet to doskonała propozycja na weekendowe śniadanie. Możliwości jakie daje to proste danie są w zasadzie nieograniczone. Dlatego dzisiaj dwie propozycje omletów wytrawnych: omlet ze szpinakiem albo z pieczarkami.
Składniki
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki masła
Wersja ze szpinakiem
- 30 dkg liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano
Wersja z pieczarkami
- 30 dkg pieczarek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Szpinak oczyść, oderwij ogonki, opłukaj pod bieżąca wodą i odsącz. Tak przygotowane liście wrzuć na 1 minutę do lekko osolonego wrzątku, wyjmij i odsącz na sicie. Na patelni roztop łyżkę masła, wrzuć szpinak i posiekany czosnek. Chwilę przesmażaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli przygotowujesz omlet z pieczarkami, to grzyby oczyść posiekaj i przesmaż na łyżce masła, odparuj nadmiar wody, przypraw solą i pieprzem.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka ubij widelcem ze szczyptą soli, dodaj do białek i delikatnie wymieszaj. Następnie dosypuj delikatnie (można przez sitko) mąkę i mieszając połącz z masą jajeczną. Na patelni roztop masło i usmaż dwa rumiane omlety. Na połówce każdego połóż połowę farszu, złóż na pół i gotowe. Smacznego.
A nie lepiej ze szpinakiem i pieczarkami? 🙂
Oczywiście – można i tak. Ja jednak wolę osobno 🙂
Bardzo podobają mi się obie wersje 🙂 Pyszne
Cieszę się:)
bardzo podobają mi się te przepisy – wprost dla mnie! ..czyli proste i szybkie, a na dodatek pyszne 😉
🙂 to miło – zachęcam do wypróbowania