Naleśniki smakują świetnie w każdej postaci. Choć z reguły przygotowuję je na słodko, te wytrawne z warzywami również stanowią pyszną odmianę. Oto mój przepis.
Składniki
Naleśniki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Farsz
- 30 dag pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 cukinii
- sól, pieprz opcjonalnie odrobina vegety
- zioła (tymianek, ewentualnie oregano, bazylia)
- olej do smażenia
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na naleśniki: zmiksuj mleko z jajkami, mąką i szczyptą soli oraz łyżką oleju. Odstawy, aby ciasto „odpoczęło”. Cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w kosteczkę. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Cukinię i marchewkę pokrój w grubą kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Przesmaż chwilę, dodaj paprykę i marchewkę, a następnie przesmażaj stale mieszając. Podlej wodą i podduś. Kiedy warzywa będą półmiękkie, dodaj cukinię i fasolkę wraz z zalewą. Przypraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie odrobiną vegety), dodaj zioła. Całość zagotuj. Jeśli farsz okaże się zbyt rzadki, odparuj nieco płynu.
Usmaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli ciasto okazałoby się za gęste, dodaj odrobinę wody (może być gazowana, wtedy będzie bardziej puszyste) i dokładnie wymieszaj. Usmażone, gorące naleśniki wykładaj na ogrzany talerz i trzymaj w ciepłym miejscu aby nie wystygły.
Podanie
Naleśniki serwuj na talerzu. Farsz podawaj osobno w naczyniu. Biesiadnicy powinni sami nakładać farsz na placki i zawijać naleśniki.
Jeśli zrobimy naleśniki z podwójnej porcji albo jeśli po „uczcie” jeszcze coś zostanie (raczej niemożliwe!) można je zawinąć z farszem i zapiec w piekarniku posypane żółtym startym serem.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:
Polecam , przepis wyszedł bardzo dobry 😉