Tarta z winogronami

Tarta z winogronami

Tarta z winogronami, fot. E. Protasewicz

Sezon winogronowy trwa, więc warto je wykorzystać do przygotowania pysznej tarty.

 

Składniki

  • 30 dkg mąki tortowej
  • 1/2 kostki masła
  • 8 dkg drobnego cukru (lub cukru pudru)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
  • 1 łyżka cukru
  • 0,75 l mleka
  • ok. 70 dkg winogron
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

 

Sposób przyrządzenia

Z mąki, masła i cukru zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, dodaj odrobinę wody. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż na ok. pół godziny do lodówki, aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę do tarty i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni Celsjusza na ok. 20 min. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Winogrona umyj pod bieżąca wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Oderwij winogrona od gałązek i każde przekrój na połówki. Usuń pestki, jeśli jeśli jest taka potrzeba.

Dwa budynie ugotuj na 0,75 l mleka, dodając dodatkowo 1 łyżkę cukru. Gotowy budyń wylej na spód tarty i wygładź jego powierzchnię. Na wierzch wyłóż połówki winogron, płaską stroną do dołu. Całość posyp posiekanymi orzechami. Wstaw na pół godziny do lodówki.

 

Podanie

Tartę możesz podawać udekorowaną bitą śmietaną. Smacznego

tarta z winogronami

4 Komentarze

    • Jeszcze smakuje, bo troszkę (jakimś cudem) się ostało. Polecam 🙂 Jestem przekonana, że posmakuje osobą, które nie przepadają za przesłodzonymi deserami, ta tarta jest w sam raz:)

    • Właśnie nie 🙂 Ostatnio, gdy bardzo mi się spieszyło, nie wkładałam nawet ciasta to zamrażarki, a i tak wyszło super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *