Tort śmietanowo-jabłkowy

Tort śmietanowo-jabłkowy z migdałam

Tort śmietanowo-jabłkowy z migdałami, fot. flickr.com/Vegan Feast Catering/cc

Kolejny przepis z naszych polskich, cudownie pachnących jabłek. Tort śmietanowo-jabłkowy będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy i nie tylko.

 

Składniki

Ciasto

  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 10 dkg płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru

Bita śmietana

  • 1/2 l śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietanfixu

 

Sposób przyrządzenia

Margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i jajko posiekaj nożem i wyrób ciasto. Następnie podziel ciasto na dwie części. Tortownicę wysmaruj margaryną, wyłóż pierszą część ciasta. Żółtko „utrzep” widelcem z łyżką mleka i posmaruj nim (połową) placek. Posyp połową płatków migdałowych i łyżką cukru. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 – 20 min. w zależności od piekarnika. Identycznie postępuj z drugą połową ciasta. Gotowe placki odstaw do wystudzenia.

Jabłka wymyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój na kawałki. Włóż owoce do rondla, podlej niewielką ilością wody i rozgotuj. Do gorących jabłek wsyp galaretkę, dodaj 2 łyżki cukru, łyżeczkę cynamonu i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia galaretki.Odstaw do wystudzenia.

Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i śmietanfix. W zamkniętej tortownicy ułóż pierwszy placek , następnie wyłóż zimną masę jabłkową i wyrównaj powierzchnię. Na warstwę jabłek wyłóż bitą śmietanę, a na sam wierzch drugi placek (migdałami do góry). Gotowy tort wstaw do lodówki, aby się schłodził.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *