Torcik biszkoptowo-jabłkowy

Sezona na truskawki powoli się zaczyna, ale tym zniecierpliwionym polecam coś na już. Torcik biszkoptowo-jabłkowy, pyszny, szybko do zrobienia i bardzo lekki.

 

Składniki

  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki żelatyny

 

Sposób przyrządzenia

Jabłka umyj, jedno odłóż do dekoracji. Pozostałe jabłka obierz,  pokrój w ósemki, usuń  gniazda nasienne. Owoce wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością wody, uduś i odstaw do przestudzenia. Następnie zmiksuj jabłka, dodając cukier i sok z cytryny.

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (3-4 łyżki) i wymieszaj z jabłkami.

Na dnie tortownicy ułóż warstwę biszkoptów, na to warstwę jabłek, warstwę biszkoptów i tak do wyczerpania składników. Na górze powinny być biszkopty. Odłożone całe jabłko pokrój w ćwiartki (bez obierania), usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Plasterki powkładaj pomiędzy biszkoptami „na stojąco” skórką do góry. Odstaw do lodówki, aby masa jabłkowa stężała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *