Pudding z płatków jaglanych z mlekiem kokosowym to idealny deser dla wszystkich, którzy podobnie jak ja próbują zrezygnować ze słodyczy. Melko kokosowe nadaje mu cudownego posmaku, a owoce naturalnej słodyczy. Polecam, szczególnie na zimno.
Składniki
- 100 g płatków jaglanych
- puszka mleka kokosowego
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- owoce (ja wybrałam maliny i jagody)
Przygotowanie
Płatki jaglane wsyp do rondelka, a następnie dosyp mielone siemię lniane. Całość zalej wrzątkiem (tak aby przykrył płatki i poczekaj, aż płatki spęcznieją.
Teraz pora na mleko kokosowe. Wlej je do rondelka z płatkami i podgrzej, ale nie gotuj, od czasu do czasu mieszając. Gdy całość będzie ciepła zestaw z gazu i zblenduj. Poczekaj aż trochę przestygnie, a następnie przelej do salaterek lub przeroczystych szklanek i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Wymyj owoce, a gdy pudding będzie wystarczająco schodzony, ułóż warstwami jagody i maliny.
Smacznego!
Wygląda cudnie, bardzo kusząco 🙂