Pieczeń z szynki marynowanej w cydrze z miodem

Pieczeń z szynki marynowanej w cydrze z miodem

Pieczeń z szynki marynowanej w cydrze z miodem, fot. flickr.com stratman² (2 many pix!) cc

Oto mój przepis na pieczoną szynkę w marynacie z cydru, miodu i czosnku. Idealnie sprawdza się na ciepło, jako element obiadu, jak również na zimno jako przystawka.

Składniki

  • 1-1,20 kg szynki wieprzowej
  • 1 szklanka cydru (ja użyłam cydru lubelskiego)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przyrządzenia

Mięso opłukaj pod bieżąca wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze szczyptą soli. Ziele angielskie zmiel w młynku lub utłucz w moździerzu. Listki laurowe pokrusz, a majeranek rozetrzyj w dłoniach. Wszystkie przyprawy wymieszaj z czosnkiem.

Mięso oprósz solą ze wszystkich stron, natrzyj przyprawami. Cydr wymieszaj z miodem i sokiem z połowy cytryny. Mięso ułóż w naczyniu i zalej marynatą. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas obracaj mięso na drugą stronę, aby szynka równomiernie przenikała smakiem i zapachem marynaty.

Zamarynowaną szynkę obsmaż na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Następnie przełóż mięso do brytfanki lub  żaroodpornego naczynia i podlej pozostałą marynatą. Wstaw do nagrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 1,5 godz.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *