Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla, fot. flickr.com Barron Fujimoto cc 2.0

Szaszłyki z grilla poza tym, że są dziecinnie proste w przygotowaniu mają jeszcze jedną zaletę – prezentują się bardzo efektownie. Jeśli więc  nie masz pomysłu na weekendowy obiad, zaskocz bliskich pysznymi szaszłykami z grilla.

 

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 25 dkg boczku wędzonego
  • 1 duża czerwona lub pomarańczowa papryka lub dwie mniejsze
  • 2 średnie cebule
  • curry
  • tymianek
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia

Polędwiczkę i filet z kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na nieduże kawałki. Do miseczki wsyp po 1,5 łyżeczki przyprawy curry i suszonego tymianku dodaj olej, sól, pieprz i wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji. Do marynaty wrzuć pokrojone mięso i wymieszaj. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Patyczki do szaszłyków zamocz w zimnej wodzie (aby nie spaliły się w trakcie grillowania). Paprykę pokrój w dużą kostkę, boczek w grubsze plasterki cebule na 4 części i rozdziel na warstwy,.

Na patyczki nakładaj kolejno: papryka, cebula, polędwiczka, boczek, papryka, cebula, kurczak, boczek,itd. Na końcu patyczka powinna być cebula i papryka.

 

Podanie

Szaszłyki najlepiej podawać z dipem jogurtowym.

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *