Wspaniała, aromatyczna zupa ze świeżych grzybów. Polecam z dodatkiem sporej ilości zieleniny i śmietany.
Składniki
- 70 dkg świeżych grzybów (podgrzybki, borowiki)
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła lub oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie śmietany 18 % do zup (najlepiej z Piątnicy)
- natka pietruszki lub koperek
- sól pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
Grzyby oczyść, umyj pod bieżącą wodą, odsącz. Każdy grzyb pokrój na 4 części (kapelusze łącznie z ogonkami). Cebulkę pokrój w kosteczkę. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej lub masło, wrzuć posiekaną cebulę i przesmaż na złoty kolor. Do naczynia wrzuć ćwiartki grzybków, krótko przesmaż, zalej szklanką wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dolej mleko, ale tylko tyle, aby zupa miała odpowiednią konsystencję (ani za gęsta, ani za rzadka) i doprowadź do wrzenia. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Uwaga: Jeśli wolisz zupy-krem przed podaniem zblenduj całość.
Podanie
Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.