Zupa krem z czerwonej soczewicy to doskonała propozycja na zimowe wieczory. Polecam szczególnie osobom, które lubią wyraźne smaki.
Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 25 dkg czerwonej soczewicy
- 4 średniej wielkości marchewki
- 1/2 średniego selera
- kilka łodyg selera naciowego
- kawałek (ok.5 cm) świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- sól, biały pieprz
- ok. 1,5 – 2 litrów bulionu warzywnego lub z kurczaka (może być z kostki)
- natka pietruszki lub koperek
Sposób przyrządzenia
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, a imbir zetrzyj na tarce. Pozostałe warzywa oczyść, obierz. Marchewkę i seler pokrój w plasterki, a seler korzeniowy w kostkę. Soczewicę opłukaj na sitku pod bieżącą wodą. Przygotuj bulion wg przepisu na opakowaniu. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek i mieszając przesmażaj kilka minut na małym ogniu. Dorzuć imbir, przesmażaj chwilkę. Następnie dorzuć soczewicę, całość wymieszaj i zalej gorącym bulionem (ok. 1,5 litra). Doprowadź do wrzenia, dodaj marchewkę i seler naciowy. Poczekaj aż zacznie bulgotać, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 40-60 min., aż warzywa i soczewica będą całkiem miękkie. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj na krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj pozostały bulion i mocno podgrzej, ale nie gotuj. Dopraw do smaku sola i pieprzem.