Oto kolejny przepis na wigilijne danie. Tym razem przyszła pora na kluski z makiem. Czy u Was również przygotowuje się kluski z makiem? A może tradycyjną kutię na bazie bułek?
Składniki
Kluski
- 30 dkg mąki (tortowa)
- 2 jajka
- sól
Masa makowa
- 25 dkg maku
- 1 szklanka cukru
- po 5 dkg rodzynek, łuskanych orzechów włoskich, płatków migdałowych
- 5 dkg masła
- opcjonalnie olejek migdałowy
Sposób przyrządzenia
Z mąki, jajek, szczypty soli zagnieć dość twarde ciasto (jak na makaron). Wyrobione ciasto rozwałkuj na cienkie placki i pozostaw, aby lekko przeschły. Następnie ostrym nożem pokrój na kwadraciki albo zwijaj w ruloniki i pokrój w grubsze paski. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i ugotuj al dente. Odcedź na sicie lub durszlaku i przelej zimną wodą. Odsącz, aby były zupełnie suche.
Do rondelka wlej 1/2 szklanki wody, wsyp szklankę cukru i ugotuj syrop „do nitki”, tzn. tak aby wylewany powoli z łyżki syrop nie płynął strugą, ale ciągnął się jak nitka. Sparz mak i odsącz, następnie zmiel dwukrotnie (w maszynce do mielenia mięsa). Rodzynki opłukaj i odsącz, orzechy posiekaj (niezbyt drobno). W rondlu rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mak i bakalie, wymieszaj.
Następnie dolewaj przygotowany syrop, cały czas mieszając i podgrzewaj. Mak z bakaliami i syropem powinien mieć luźną konsystencję. Kluski połącz z makiem i dokładnie wymieszaj. Jeśli danie byłoby za mało słodkie możesz dosłodzić miodem. Jeśli lubisz możesz do klusek dodać kroplę aromatu migdałowego. Większa ilość aromatu „przeperfumowałaby” potrawę i zabiłaby jego maturalny smak i zapach. Dlatego w tym względzie doradzam umiar.
Kluski można podawać na ciepło i na zimno.