Smakowite, pachnące, domowej roboty, choć pracochłonne, są ponad wszystkie „gotowce” z hipermarketów. Pamiętajmy, wigilia jest raz w roku i warto się postarać! Ciasto na moje uszka wykonane wg przepisu na ciasto pierogowe bez jajek, jest miękkie i elastyczne i co najważniejsze – można je cieniutko wałkować.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła lub oleju
- ok. 2/3 szklanki gorącej wody
Farsz
- 15 dkg suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól, pieprz,
- przyprawa Maggi
Jeśli nie macie grzybów suszonych albo ich nie lubicie, do farszu możecie użyć ok. 50- 60 dkg pieczarek
Sposób przyrządzenia
Ciasto
Mąkę wsyp do miski, dodaj masło lub olej i sól, wlej gorącą wodę. Składniki wymieszaj łopatką, przełóż na stolnicę wyrabiaj rękami aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Jeżeli okaże się za luźne dodaj nieco maki, jeśli za bardzo zwarte dodaj nieco wody (wszystko zależy od mąki!) Uwaga: nie ugniataj ciasta zbyt mocno, bo będzie twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj talerzem i odstaw aby „odpoczęło”. W tym czasie możesz przygotować farsz.
Farsz
Grzyby opłukaj, namocz na kilka godzin, ugotuj w tej samej wodzie. Ugotowane grzyby wyjmij z garnka cedzakową łyżką, ostudź, zmiel lub drobniutko posiekaj. Wywar zachowaj, możesz z niego przyrządzić wspaniałą aromatyczną zupę grzybową! Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na oleju. Do miękkiej cebuli dodaj grzybki i chwilę przesmażaj. Zestaw naczynie z ognia, dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Jeśli farsz byłby zbyt luźny możesz dodać nieco bułki tartej. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą maggi.
Zapomniane już nieco maggi pozwoli wydobyć „głębię” grzybowego smaku.
Jeśli przyrządzasz farsz z pieczarek, to oczyść grzyby i przetrzyj ręcznikiem papierowym. Ważne! Pieczarek nie myjemy, nie moczymy, bo chłoną wodę jak gąbka. Grzyby zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i smaż mieszając aż odparuje nadmiar wody. Cebulę obierz, drobno posiekaj i przesmaż na oleju. Usmażoną cebulę wraz z tłuszczem dodaj do odparowanych pieczarek i chwilę razem podsmażaj. Zdejmij z ognia dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz maggi.
Ciasto podziel na części. Każdą część rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy. Placki podziel na kwadraty o boku ok. 5 cm. Na każdy nałóż farsz łyżeczką, a następnie złoż na pół w trójkąt. Zlepiaj boki trójkąta, a następnie po 2 „rogi” tworząc uszko.
Gotowe uszka wrzucaj na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju, po wypłynięciu na powierzchnię wyjmuj cedzakowa łyżką.
Rada
Uszka można przyrządzić kilka dni wcześniej i zamrozić.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:
Nie mogę się już doczekać, zarówno lepienia, jak i (przede wszystkim;) jedzenia! Ulubione danie wigilijne 🙂