Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami, fot. pixabay.com cello5

Smakowite, pachnące, domowej  roboty, choć pracochłonne, są ponad wszystkie „gotowce” z hipermarketów. Pamiętajmy, wigilia jest raz w roku i warto się postarać! Ciasto na moje uszka wykonane wg przepisu na ciasto pierogowe bez jajek, jest miękkie i elastyczne i co najważniejsze – można je cieniutko wałkować.

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • ok. 2/3 szklanki gorącej wody

Farsz

  • 15 dkg suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz,
  • przyprawa Maggi

Jeśli nie macie grzybów suszonych albo ich nie lubicie, do farszu możecie użyć ok. 50- 60 dkg pieczarek

 

Sposób przyrządzenia

Ciasto

Mąkę wsyp do miski, dodaj masło lub olej i sól, wlej gorącą wodę. Składniki wymieszaj łopatką,  przełóż  na stolnicę wyrabiaj rękami aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Jeżeli okaże się za luźne dodaj nieco maki, jeśli za bardzo zwarte dodaj nieco wody (wszystko zależy od mąki!) Uwaga: nie ugniataj ciasta zbyt mocno, bo będzie twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj talerzem i odstaw aby „odpoczęło”. W tym czasie możesz przygotować farsz.

Farsz

Grzyby opłukaj, namocz na kilka godzin, ugotuj w tej samej wodzie. Ugotowane grzyby wyjmij z garnka cedzakową łyżką, ostudź, zmiel lub drobniutko posiekaj. Wywar zachowaj, możesz z niego przyrządzić wspaniałą aromatyczną zupę grzybową! Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na oleju. Do miękkiej cebuli dodaj grzybki i chwilę przesmażaj. Zestaw naczynie z ognia, dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Jeśli farsz byłby zbyt luźny możesz dodać nieco bułki tartej. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą maggi.

Zapomniane już nieco maggi pozwoli wydobyć „głębię” grzybowego smaku.

Jeśli przyrządzasz farsz z pieczarek, to oczyść grzyby i przetrzyj ręcznikiem papierowym. Ważne! Pieczarek nie myjemy, nie moczymy, bo chłoną wodę jak gąbka. Grzyby zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i smaż mieszając aż odparuje nadmiar wody. Cebulę obierz, drobno posiekaj i przesmaż na oleju. Usmażoną cebulę wraz z tłuszczem dodaj do odparowanych pieczarek i chwilę razem podsmażaj. Zdejmij z ognia dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz maggi.

Ciasto podziel na części. Każdą część rozwałkuj cienko na  posypanej mąką stolnicy. Placki podziel na kwadraty o boku ok. 5 cm. Na każdy nałóż farsz łyżeczką, a następnie złoż na pół w trójkąt. Zlepiaj boki trójkąta, a następnie po 2 „rogi” tworząc uszko.

Gotowe uszka wrzucaj na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju, po wypłynięciu  na powierzchnię wyjmuj cedzakowa łyżką.

 

Rada

Uszka można przyrządzić kilka dni wcześniej i zamrozić.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

1 Komentarz

  1. Nie mogę się już doczekać, zarówno lepienia, jak i (przede wszystkim;) jedzenia! Ulubione danie wigilijne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *