Tort śmietanowo-jabłkowy

Tort śmietanowo-jabłkowy z migdałam

Tort śmietanowo-jabłkowy z migdałami, fot. flickr.com/Vegan Feast Catering/cc

Kolejny przepis z naszych polskich, cudownie pachnących jabłek. Tort śmietanowo-jabłkowy będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy i nie tylko.

 

Składniki

Ciasto

  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 10 dkg płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru

Bita śmietana

  • 1/2 l śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietanfixu

 

Sposób przyrządzenia

Margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i jajko posiekaj nożem i wyrób ciasto. Następnie podziel ciasto na dwie części. Tortownicę wysmaruj margaryną, wyłóż pierszą część ciasta. Żółtko „utrzep” widelcem z łyżką mleka i posmaruj nim (połową) placek. Posyp połową płatków migdałowych i łyżką cukru. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 – 20 min. w zależności od piekarnika. Identycznie postępuj z drugą połową ciasta. Gotowe placki odstaw do wystudzenia.

Jabłka wymyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój na kawałki. Włóż owoce do rondla, podlej niewielką ilością wody i rozgotuj. Do gorących jabłek wsyp galaretkę, dodaj 2 łyżki cukru, łyżeczkę cynamonu i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia galaretki.Odstaw do wystudzenia.

Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i śmietanfix. W zamkniętej tortownicy ułóż pierwszy placek , następnie wyłóż zimną masę jabłkową i wyrównaj powierzchnię. Na warstwę jabłek wyłóż bitą śmietanę, a na sam wierzch drugi placek (migdałami do góry). Gotowy tort wstaw do lodówki, aby się schłodził.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *