Kolejny przepis z naszych polskich, cudownie pachnących jabłek. Tort śmietanowo-jabłkowy będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy i nie tylko.
Składniki
Ciasto
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 10 dkg płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru
Bita śmietana
- 1/2 l śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietanfixu
Sposób przyrządzenia
Margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i jajko posiekaj nożem i wyrób ciasto. Następnie podziel ciasto na dwie części. Tortownicę wysmaruj margaryną, wyłóż pierszą część ciasta. Żółtko „utrzep” widelcem z łyżką mleka i posmaruj nim (połową) placek. Posyp połową płatków migdałowych i łyżką cukru. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 – 20 min. w zależności od piekarnika. Identycznie postępuj z drugą połową ciasta. Gotowe placki odstaw do wystudzenia.
Jabłka wymyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój na kawałki. Włóż owoce do rondla, podlej niewielką ilością wody i rozgotuj. Do gorących jabłek wsyp galaretkę, dodaj 2 łyżki cukru, łyżeczkę cynamonu i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia galaretki.Odstaw do wystudzenia.
Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i śmietanfix. W zamkniętej tortownicy ułóż pierwszy placek , następnie wyłóż zimną masę jabłkową i wyrównaj powierzchnię. Na warstwę jabłek wyłóż bitą śmietanę, a na sam wierzch drugi placek (migdałami do góry). Gotowy tort wstaw do lodówki, aby się schłodził.