Sezona na truskawki powoli się zaczyna, ale tym zniecierpliwionym polecam coś na już. Torcik biszkoptowo-jabłkowy, pyszny, szybko do zrobienia i bardzo lekki.
Składniki
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 cytryna
- 2 łyżki żelatyny
Sposób przyrządzenia
Jabłka umyj, jedno odłóż do dekoracji. Pozostałe jabłka obierz, pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Owoce wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością wody, uduś i odstaw do przestudzenia. Następnie zmiksuj jabłka, dodając cukier i sok z cytryny.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (3-4 łyżki) i wymieszaj z jabłkami.
Na dnie tortownicy ułóż warstwę biszkoptów, na to warstwę jabłek, warstwę biszkoptów i tak do wyczerpania składników. Na górze powinny być biszkopty. Odłożone całe jabłko pokrój w ćwiartki (bez obierania), usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Plasterki powkładaj pomiędzy biszkoptami „na stojąco” skórką do góry. Odstaw do lodówki, aby masa jabłkowa stężała.