Sezon winogronowy trwa, więc warto je wykorzystać do przygotowania pysznej tarty.
Składniki
- 30 dkg mąki tortowej
- 1/2 kostki masła
- 8 dkg drobnego cukru (lub cukru pudru)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
- 1 łyżka cukru
- 0,75 l mleka
- ok. 70 dkg winogron
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia
Z mąki, masła i cukru zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, dodaj odrobinę wody. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż na ok. pół godziny do lodówki, aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę do tarty i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni Celsjusza na ok. 20 min. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Winogrona umyj pod bieżąca wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Oderwij winogrona od gałązek i każde przekrój na połówki. Usuń pestki, jeśli jeśli jest taka potrzeba.
Dwa budynie ugotuj na 0,75 l mleka, dodając dodatkowo 1 łyżkę cukru. Gotowy budyń wylej na spód tarty i wygładź jego powierzchnię. Na wierzch wyłóż połówki winogron, płaską stroną do dołu. Całość posyp posiekanymi orzechami. Wstaw na pół godziny do lodówki.
Podanie
Tartę możesz podawać udekorowaną bitą śmietaną. Smacznego
Z winogronami musiała smakować bardzo ciekawie 🙂
Jeszcze smakuje, bo troszkę (jakimś cudem) się ostało. Polecam 🙂 Jestem przekonana, że posmakuje osobą, które nie przepadają za przesłodzonymi deserami, ta tarta jest w sam raz:)
nieźle wygląda!
Bardzo czasochłonna?
Właśnie nie 🙂 Ostatnio, gdy bardzo mi się spieszyło, nie wkładałam nawet ciasta to zamrażarki, a i tak wyszło super 🙂