Kolejny przepis na danie z grzybami. Tym razem tarta. Z powodzeniem można wykorzystać do niej grzyby leśne jak i pieczarki.
Składniki
Ciasto
- 20 dkg mąki tortowej
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Farsz
- 70 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 duże pory
- 3 małe cebule
- 1/3 kostki masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 opakowanie (ok. 200 ml) gęstej śmietany
- natka pietruszki, szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj wodę i szczyptę soli, zagnieć szybko kruche ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki.
Grzyby oczyść i opłukaj pod bieżąca wodą (pieczarki tylko oczyść ręcznikiem papierowym), odsącz na sicie i pokrój na kawałki. Pory umyj, pokrój w cienkie krążki. Cebule obierz i pokrój półplasterki.
Na patelni roztop masło wrzuć pokrojone grzyby i przesmażaj mieszając, aby odparować nadmiar wody. Następnie dorzuć pokrojone cebule i pory, podduś przez ok. 5 min. i odstaw do wystudzenia.
Żółtka, jajko i śmietanę wymieszaj w kubku, dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dużą formę do tarty. Na to wyłóż grzyby, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza zapiekaj ok. 30 min.
Ta tarta wydaje się być smakowita. Ale czy nie czasochłonna?