Szaszłyki z grilla poza tym, że są dziecinnie proste w przygotowaniu mają jeszcze jedną zaletę – prezentują się bardzo efektownie. Jeśli więc nie masz pomysłu na weekendowy obiad, zaskocz bliskich pysznymi szaszłykami z grilla.
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 25 dkg boczku wędzonego
- 1 duża czerwona lub pomarańczowa papryka lub dwie mniejsze
- 2 średnie cebule
- curry
- tymianek
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Polędwiczkę i filet z kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na nieduże kawałki. Do miseczki wsyp po 1,5 łyżeczki przyprawy curry i suszonego tymianku dodaj olej, sól, pieprz i wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji. Do marynaty wrzuć pokrojone mięso i wymieszaj. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Patyczki do szaszłyków zamocz w zimnej wodzie (aby nie spaliły się w trakcie grillowania). Paprykę pokrój w dużą kostkę, boczek w grubsze plasterki cebule na 4 części i rozdziel na warstwy,.
Na patyczki nakładaj kolejno: papryka, cebula, polędwiczka, boczek, papryka, cebula, kurczak, boczek,itd. Na końcu patyczka powinna być cebula i papryka.
Podanie
Szaszłyki najlepiej podawać z dipem jogurtowym.
Czy z podanych składników wychodzi mniej więcej tyle szaszłyków, co na zdjęciu?
Tak 🙂