Spaghetti to jedno z tych dań, które nie wymaga wiele zachodu ani specjalnych umiejętności. Można je podawać na wiele sposobów, w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce. Prawdziwe pole do popisu dla każdej gospodyni. Można dać upust swojej fantazji przy tworzeniu kulinarnego dzieła.
Składniki
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 25 dkg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie sosu bolognese lub 1 kartonik przecieru pomidorowego
- przyprawy: bazylia, oregano , sól, cukier i pieprz
- 15 dkg tartego żółtego sera (najlepszy parmezanu)
- 4 łyżki oleju
- opcjonalnie: świeża bazylia
Sposób przyrządzenia
Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj mięso mielone, widelcem rozdrobnij na patelni i chwilę przesmażaj mieszając, tak aby mięso nie przywarło do dna. Następnie dodaj przecier pomidorowy lub gotowy sos z torebki przyrządzony wg przepisu na opakowaniu. Gotuj kilka minut. Dodaj bazylię i oregano. Jeśli sos przyrządzasz z przecieru pomidorowego całość dopraw solą i cukrem. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Podanie
Odcedzony makaron wyłóż na talerze (nie przelewaj wodą!), polej gorącym sosem i posyp startym serem. Całość możesz udekorować listkami świeżej bazylii.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: