Sezon grzybowy w pełni, dlatego dzisiaj polecam przepis na pyszny, domowy sos grzybowy. Idealnie pasuje do dań z mięsem lub makaronu, a jego aromat cudownie rozchodzi się po całym domu. Polecam.
Składniki
- 30 dkg świeżych grzybów (najlepiej prawdziwków)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 100 g śmietany 18% (najlepiej do zup i sosów)
- 2 serki topione (trójkąty) z grzybami lub borowikami
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia
Grzyby dokładnie oczyść i wypłucz. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, wrzuć do garnka i zalej 1,5 szklanki zimnej wody, a następnie zagotuj. Ugotowane grzyby wyjmij, drobno posiekaj, a wywar przecedź i ostudź. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Następnie dodaj zimny wywar z grzybów i śmietanę, całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone grzybki i serki topione. Dopraw solą i pieprzem, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać posiekana natkę pietruszki i gotować jeszcze ok. 3 min.
Podanie
Sos grzybowy najlepiej podawać z mięsem lub makaronem.