Składniki
Masa serowa
- 1 kg sera
- 2 jajka całe
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy albo 4 łyżki kaszki manny
- 1/2 szklanki cukru
Ciasto
- 2 szklanki mąki tortowej
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 1 kostka margaryny
Dodatki
- 2 puszki brzoskwiń
- 5 białek od ciasta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki na masę serową dokładnie wymieszaj. Teraz pora na przygotowanie ciasta.
Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę i żółtka, posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na 2 części, jedną włóż do zamrażalnika na ok. godzinę.
Na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż niezamrożone ciasto i zrób podkład. Masę serową wyłóż na ciasto i delikatnie wyrównaj jego powierzchnię. Na to poukładaj pokrojone w ósemki brzoskwinie. Następnie ubij pianę z 5 białek z 1/2 szklanki cukru. Do piany dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj, a następnie wyłóż na owoce. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp nim placek. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. godzinę w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: