W sklepach i na straganach pojawił się bób, młodziutki, świeży, zielony. Choć najlepiej smakuje „z wody” spróbujcie przyrządzić z bobu coś innego, np.: sałatkę.
Składniki
- 1/2 kg bobu
- 4 jajka
- 25 dkg dobrej wędzonej szynki
- 3 łyżki majonezu sałatkowego (np. Hellmans)
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
Opłukany pod bieżącą wodą bób gotuj do miękkości ok. 10 min. Pod koniec gotowania (po upływie 8 min.) dopraw solą do smaku. Ugotowany bób odcedź i odstaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skórki. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój w kosteczkę. Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w misce i polej sosem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Sałatka z bobu to moje klimaty. Przepis zapisuję i lecę po bób 🙂
Cieszę się i mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂