Sałatka z bobu

Bób

Bób, fot. Wikipedia

W sklepach i na straganach pojawił się bób, młodziutki, świeży, zielony. Choć najlepiej smakuje „z wody” spróbujcie przyrządzić z bobu coś innego, np.: sałatkę.

 

Składniki

  • 1/2 kg bobu
  • 4 jajka
  • 25 dkg dobrej wędzonej szynki
  • 3 łyżki majonezu sałatkowego (np. Hellmans)
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia

Opłukany pod bieżącą wodą bób gotuj do miękkości ok. 10 min. Pod koniec gotowania (po upływie 8 min.) dopraw solą do smaku. Ugotowany bób odcedź i odstaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skórki. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój w kosteczkę. Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w misce i polej sosem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *