Sałatka gyros

Sałatka gyros

Sałatka gyros, fot. sxc.hu/pawilon75

Sałatka gyros to świetna propozycja na przystawkę. Dzięki połączeniu kurczaka z warzywami otrzymamy lekką i smaczną potrawę, która z pewnością zaostrzy apetyt.

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka lub 2 podwójne
  • 2 cebule
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 6 średnich ogórków konserwowych
  • kapusta pekińska
  • keczup pikantny
  • keczup łagodny
  • majonez
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • vegeta lub kucharek
  • 3 łyżki przyprawy do gyrosa

 

Sposób przyrządzenia

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Następnie posyp mięso przyprawą do gyrosa, dodaj kilka łyżek wody i dusić do miękkości. Mięso przestudź i wymieszaj z keczupem. Przełóż je do szklanej wysokiej miski. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę, wymieszaj z kukurydzą i keczupem łagodnym. Następnie wyłóż na mięso i posmarować majonezem. Kapustę pekińską posiekaj, posyp vegetą lub kucharkiem i wymieszaj. Odstaw na kilka minut. Następnie wyłóż ja na pozostałe składniki. Tak przygotowaną sałatkę gyros odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, aby składniki się przemacerowały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *