Sałatka gyros to świetna propozycja na przystawkę. Dzięki połączeniu kurczaka z warzywami otrzymamy lekką i smaczną potrawę, która z pewnością zaostrzy apetyt.
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka lub 2 podwójne
- 2 cebule
- 1 mała puszka kukurydzy
- 6 średnich ogórków konserwowych
- kapusta pekińska
- keczup pikantny
- keczup łagodny
- majonez
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- vegeta lub kucharek
- 3 łyżki przyprawy do gyrosa
Sposób przyrządzenia
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Następnie posyp mięso przyprawą do gyrosa, dodaj kilka łyżek wody i dusić do miękkości. Mięso przestudź i wymieszaj z keczupem. Przełóż je do szklanej wysokiej miski. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę, wymieszaj z kukurydzą i keczupem łagodnym. Następnie wyłóż na mięso i posmarować majonezem. Kapustę pekińską posiekaj, posyp vegetą lub kucharkiem i wymieszaj. Odstaw na kilka minut. Następnie wyłóż ja na pozostałe składniki. Tak przygotowaną sałatkę gyros odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, aby składniki się przemacerowały.