Świąteczny cykl przepisów zaczynam rybą po grecku. Potrawa równie dobrze smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno. I chyba właśnie w tym tkwi jej sekret.
Składniki
- 1 kg filetów z dorsza lub morszczuka
- 4 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały seler lub 1/2 dużego
- 4 cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub kartonik przecieru pomidorowego
- 1 mały słoiczek lub mała puszka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- mąka do panierowania ryby
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 cytryny
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- szczypta papryki mielonej ostrej lub pieprzu cayen
- sól i cukier do smaku
- ok. 1/2 szklanki wody
Sposób przyrządzenia
Rybę pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż na rumiano. Wyłóż na talerz.
Cebulę pokrój w kosteczkę a pozostałe warzywa w „zapałkę” lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzej olej i usmaż cebulkę. Gdy ta zmięknie dodaj pozostałe warzywa oraz ziele angielskie, liście laurowe oraz mieloną paprykę. Podduś aż nieco zmiękną, dopraw solą, pieprzem. Pomidory z puszki rozgnieć lub zmiksuj. Następnie dodaj do warzyw razem z koncentratem pomidorowym i zagotuj. Dopraw do smaku solą , pieprzem i cukrem. Pamiętaj! Jeśli sos z warzyw jest zbyt gęsty dodaj ok. 1/2 szklanki wody. W naczyniu żaroodpornym lub brytfannie układaj warstwami: warzywa i rybę. Wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Zapiekaj rybę przez ok. 20 min.
Podanie
Ryba smakuje wybornie zarówno na zimno jak i na ciepło.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: