Dorsz, mintaj, morszczuk – każda z tych ryp świetnie skomponuje się z duszonymi na masełku porami. Polecam, bo danie wychodzi niezwykle delikatne. Choć nie ma przy niej zbyt dużo pracy, ryba duszona w porach smakuje naprawdę dobrze.
Składniki
- 70 dkg świeżego lub 1 kg mrożonego fileta z morszczuka, dorsza lub mintaja
- 2 średnie pory
- 15 dkg masła
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 cytryna
- sól, cukier, biały pieprz, kminek
- olej do smażenia ryby
- koperek
Sposób przyrządzenia
Filety opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na porcje. Jeżeli danie będziesz przygotowywać z ryby mrożonej, musisz ją najpierw rozmrozić i odsączyć na sicie z nadmiaru wody!
Skrop rybę sokiem z cytryny, oprósz solą i mąką (można do tego użyć małego sitka), a następnie obsmaż na rozgrzanym oleju. Pory umyj pod bieżącą wodą i pokrój w talarki. Podduś na maśle. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem oraz kminkiem. Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem, przykryj duszonym porem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 20 minut.
Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.