Roladki z cukinii a’la sushi

Rolatki z cukinii

Roladki z cukinii w wersji alternatywnej, fot. flickr.com/Christine Wisnieski/cc

Kolejna propozycja, która powinna ucieszyć smakoszy cukinii. Tym razem w wersji a’la sushi.

 

Składniki

  • 1 młoda cukinia
  • 2/3 szklanki ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka łyżek konserwowej kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia

Cukinię opłukaj pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój cukinię (ze skórką) wzdłuż na cienkie paski. W garnku zagotuj 1/2 l wody wraz z kostką bulionową. Do wrzątku wrzuć pokrojoną cukinię i gotuj 5 minut. Cedzakową łyżką wyjmij cukinię na talerz i odstaw do wystudzenia. Ugotuj ryż na sypko i odstaw do wystudzenia. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek posiekaj, kukurydzę odsącz, a tuńczyka rozdrobnij widelcem i wymieszaj z ostudzonym ryżem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Paski cukinii zwiń w ruloniki, tak aby powstały zgrabne kubeczki, napełnij przygotowanym farszem. Aby roladki nie rozwijały się możesz spiąć je wykałaczką lub obwiązać szczypiorkiem.

 

Uwaga: to danie można przygotować również w wersji alternatywnej – obtaczając plasterki cukinii w bułce i jajku, a następnie podsmażając je na patelni. Cała reszta pozostaje bez zmian.

 

1 Komentarz

  1. Co jutro robicie na obiad? Ja robie rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *