Kolejna propozycja, która powinna ucieszyć smakoszy cukinii. Tym razem w wersji a’la sushi.
Składniki
- 1 młoda cukinia
- 2/3 szklanki ryżu
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka łyżek konserwowej kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Cukinię opłukaj pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój cukinię (ze skórką) wzdłuż na cienkie paski. W garnku zagotuj 1/2 l wody wraz z kostką bulionową. Do wrzątku wrzuć pokrojoną cukinię i gotuj 5 minut. Cedzakową łyżką wyjmij cukinię na talerz i odstaw do wystudzenia. Ugotuj ryż na sypko i odstaw do wystudzenia. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek posiekaj, kukurydzę odsącz, a tuńczyka rozdrobnij widelcem i wymieszaj z ostudzonym ryżem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Paski cukinii zwiń w ruloniki, tak aby powstały zgrabne kubeczki, napełnij przygotowanym farszem. Aby roladki nie rozwijały się możesz spiąć je wykałaczką lub obwiązać szczypiorkiem.
Uwaga: to danie można przygotować również w wersji alternatywnej – obtaczając plasterki cukinii w bułce i jajku, a następnie podsmażając je na patelni. Cała reszta pozostaje bez zmian.
Co jutro robicie na obiad? Ja robie rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci