Kolejny pomysł na smaczne risotto. Tym razem wydanie z kiełbasą. Z powodzeniem można wykorzystać do niego chorizo, wędzone frankfurterki albo inną kiełbasę, którą akurat mamy w lodówce.
Składniki
- 40 dkg ryżu (1 i 3/4 szklanki)
- 1 l bulionu (może być z kostki)
- 20 dkg kiełbasy (może być chorizo lub frankfurterki wędzone albo inna surowa wędzona kiełbaska
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 3 dkg startego ostrego sera żółtego
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż na rumiano pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Dodaj ryż i smaż mieszając, aż się nie zeszkli. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smaż, a następnie zalej całość bulionem oraz dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut, po czym dorzuć odcedzony groszek i kukurydzę Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj aż płyn się nie wchłonie (ok. 10 minut).
Podanie
Gotowe danie posyp tartym serem, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora oraz kilka „wiórków” zimnego masła. Risotto z kiełbasą najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: