Tym razem do stworzenia czegoś pysznego zainspirowała mnie Tessa Capponi-Borowska. W końcu od kogo uczyć się wspaniałego smaku Italii jak nie właśnie od Mokotowianki prosto z Florencji.
Składniki
- 320 g spagetti
- 2 jajka
- 2 filiżanki tartego parmezanu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 filiżanka boczku pokrojonego w kostkę
- 2 ząbkiczosnku, gałązka rozmarynu (lub szczypta suszonego)
Sposób przyrządzenia
Zagotuj wodę. Widelcem ubij jajka wymieszane z parmezanem i gałką muszkatołową. Na niedużej patelni podsmaż boczek z czosnkiem i rozmarynem, uważając, aby nie zrumienić czosnku.
Posól gotującą się wodę, wrzuć spaghetti i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do filiżanki nabierz wody z gotowania makaronu i zachowaj. Gotowy makaron odcedź (nie przelewaj wodą!).
Wymieszaj spaghetti z jajkami, dodaj 3 łyżki wody od gotowania i delikatnie mieszaj z boczkiem.
Podanie
Carbonarę najlepiej podawać gorącą. Sos musi być wilgotny. Danie można serwować również z białym winem (wytrawnym lub dojrzewającym w beczkach dębowych) albo z lekkim czerwonym.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:
Bardzo lubię carbonarę, bez żadnych udziwnień- oryginalną:)
Wygląda pięknie 🙂 Uwielbiam carbonarę 🙂