Pyszna carbonara wg przepisu Tessy Capponi-Borawskiej

Carbonara

Carbonara, fot. flickr.com/Tavallai/cc

 

Tym razem do stworzenia czegoś pysznego zainspirowała mnie Tessa Capponi-Borowska. W końcu od kogo uczyć się wspaniałego smaku Italii jak nie właśnie od Mokotowianki prosto z Florencji.

Składniki

  • 320 g spagetti
  • 2 jajka
  • 2 filiżanki tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 filiżanka boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbkiczosnku, gałązka rozmarynu (lub szczypta suszonego)

 

Sposób przyrządzenia

Zagotuj wodę. Widelcem ubij jajka wymieszane z parmezanem i gałką muszkatołową. Na niedużej patelni podsmaż boczek z czosnkiem i rozmarynem, uważając, aby nie zrumienić czosnku.
Posól gotującą się wodę, wrzuć spaghetti i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do filiżanki nabierz wody z gotowania makaronu i zachowaj. Gotowy makaron odcedź (nie przelewaj wodą!).
Wymieszaj spaghetti z jajkami, dodaj 3 łyżki wody od gotowania i delikatnie mieszaj z boczkiem.

 

Podanie

Carbonarę najlepiej podawać gorącą. Sos musi być wilgotny. Danie można serwować również z białym winem (wytrawnym lub dojrzewającym w beczkach dębowych) albo z lekkim czerwonym.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *