Tym razem na blogu szybki pomysł na pyszne danie mięsne. Idealne do przygotowania nawet po powrocie po pracy. Polecam.
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 8 cienkich plasterków chudego boczku
- 2 łyżki musztardy
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka marynowanego pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- do dekoracji: gałązki świeżej bazylii, tymianku lub pietruszki
Sposób przyrządzenia
Polędwiczki opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki szerokości plastrów boczku i oprósz solą. Boczek posmaruj musztardą i posyp marynowanym pieprzem. Owijaj nim polędwiczki i spinaj wykałaczkami. Pokrój drobniutko pomidory. W rondelku roztop masło, wsyp mąkę i chwilę przesmażaj. Zalej zimnym mlekiem i dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj pokrojone pomidory oraz pieprz i zagotuj. Polędwiczki ustaw na blasze, każdą polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni Celsjusza na 25 minut. W trakcie pieczenia polewaj polędwiczki wytwarzającym się sosem lub skrapiaj gracą wodą, aby za bardzo nie wyschły w trakcie pieczenia.