Chrupiące, gorące najlepiej smakują prosto z patelni. Przypominają babciną kuchnię i smaki dzieciństwa. Można je podawać z gęsta kwaśną śmietaną, gulaszem a nawet z cukrem. W każdej wersji smakują wybornie.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej lub smalec do smażenia
- opcjonalnie 1 ząbek czosnku lub 1 cebula
Sposób przyrządzenia
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Jeśli dodajesz cebulę również zetrzyj ją na tarce, jeśli robisz z czosnkiem – drobniutko posiekaj. Odstaw masę na kilka minut, następnie odlej nadmiar soku. Dodaj mąkę jajko, sól, pieprz i całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, nakładaj łyżką masę i formuj cienkie placuszki. Smaż na dużym ogniu, na rumiano z obu stron.
Podanie
Podawaj gorące, najlepiej z gęstą śmietaną lub z gulaszem.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: