Tym razem proponuję ciasto drożdżowe z rabarbarem, łatwe do wykonania, pyszne. Zachęcam do spróbowania. Przekonacie się, że przepis prosty, a ciasto wyborne. Radzę nie zwlekać bo sezon na rabarbar krótko trwa.
Składniki
Ciasto
- 5 dkg drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka (roztrzepane)
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki zimnego mleka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki tortowej
- 70 dkg – 1 kg rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru do posypania rabarbaru
Kruszonka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przyrządzenia
Składniki ciasta wkładaj do miski wg kolejności podanej w składnikach ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce ma minimum 2 godziny (można dłużej). W tym czasie obierz rabarbar, pokrój w 2 cm kawałki, przesyp cukrem i wymieszaj. Po upływie 2 godzin ciasto wymieszaj i wyłóż na blachę. Pokrojony rabarbar wyłóż na wierzch ciasta.
Wszystkie składniki kruszonki posiekaj nożem, następnie rozcieraj palcami do uzyskania „zlepionych okruchów”. Gotową kruszonką posyp placek. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika, ustawionego na 180-200 stopni Celsjusza (w zależności od piekarnika). Ja piekę w elektrycznym piekarniku w 180 stopniach. Po 40 minutach ciasto jest gotowe. Smacznego.
Rada
Jeśli po zrobieniu placka zostało Wam trochę rabarbaru wykorzystajcie go razem z pozostałym sokiem do przyrządzenia wspaniałego kompotu. Jeśli rabarbar nie był czerwony możecie dodać do kompotu czerwone jabłko pokrojone ze skórką. Pychotka.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:
Prześliczne, smakowite ciasto. W niektórych rejonach Polski nazwano by go kołaczem. Ciekawe gdzie zdobyłaś taki piękny koralowy rabarbar. Mój ogrodowy jest jeszcze za mały, a na bazarach widziałam raczej bardziej zielonkawy.
W Lidlu jest pięknie czerwoniutki:)