Nietypowe pierożki z jabłkami w krucho-drożdżowym cieście to kolejny przepis w ramach akcji „Jedzmy polskie jabłka”. Mam nadzieję, że okaże się równie trafiony co ocet jabłkowy.
Składniki
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 kostka masła
- 2 dkg drożdży
- 2/3 szklanki gęstej śmietany 18 proc.
- 3 jajka
- 75 dkg jabłek
- 2 łyżki grubego cukru
- 3 łyżki cukru pudru z wanilią lub cynamonem
- bita śmietana (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia
Do miski przesiej mąkę, dodaj masło i drożdże, dokładnie posiekaj nożem lub drewnianą łopatką. Następnie dodaj śmietanę, jedno całe jajko oraz dwa żółtka – białka zachowaj. Zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę. Jabłka umyj, obierz i podziel na ósemki. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdy krążek nakładaj cząstkę jabłka i zlepiaj pierożki. Gotowej układaj na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Powierzchnię pierożków posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz na złoty kolor (ok. 20 – 25 min). W połowie czasu pieczenia zmniejsz temperaturę do ok. 170 stopni C.
Podanie
Pieczone pierożki z jabłkami możesz podawać na gorąco z bitą śmietaną lub na zimno posypane cukrem pudrem z wanilią lub cynamonem.
fajnie pierożki, przepis bardzo trafiony. Smaczne, proste i z jabłek 🙂