Święta zbliżają się wielkimi krokami. Oto pierwszy z tegorocznych przepisów wigilijnych. Oczywiście serdecznie zachęcam do korzystania również z tych ubiegłorocznych, gdzie znajdziecie podpowiedź na temat tego jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami czy chociażby wigilijny barszczyk. Zapraszam!
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jaka
- 1 i 1/4 tabliczki czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego (lub utłuczonego) ziela angielskiego albo 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki likieru miętowego
- woda
Sposób przyrządzenia
Ciasto
Czekoladę włóż do zamrażalnika na 15 minut, aby stwardniała. Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Margarynę utrzyj z cukrem. Następnie dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę oraz przyprawy i dokładnie wyrób ciasto. Gotowe ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i piecz 20 minut. Wystudzony placek pokrój ma trójkąty lub wytnij z niego gwiazdki.
Lukier
Cukier puder ucieraj z likierem miętowym, dodając nieco wody, aby powstał gęsty lukier.
Gotowym lukrem posmaruj pierniczki.
A czekolada dowolna? Z którą najlepiej przyrządzać takie smakołyki?
Dowolną. Wszystko zależy od tego, jak słodki efekt chcesz uzyskać:) Polecam mleczną