Pierniczki „Całuski”

Pierniczki Całuski

Pierniczki Całuski, fot. E.Protasewicz

Pierniczki „Całuski” są moimi ulubionymi. Choć zaraz po upieczeniu są tak twarde, że z powodzeniem można by na nich połamać wszystkie zęby, dwie doby później stają się idealne. Problem jednak w tym, że do tego czasu nie jest w stanie przetrwać ani jeden.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej (przesianej przez sito)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 10 dkg margaryny
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiej do miski. W rondelku rozgrzej miód razem z przyprawą do piernika. Następnie całość wlej do mąki, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Dodaj cukier, margarynę, jajka i sodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj a następnie wyrób ciasto. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto  na grubość ok. 1 cm. Foremkami lub kieliszkiem wykrawaj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *