Pierniczki „Całuski” są moimi ulubionymi. Choć zaraz po upieczeniu są tak twarde, że z powodzeniem można by na nich połamać wszystkie zęby, dwie doby później stają się idealne. Problem jednak w tym, że do tego czasu nie jest w stanie przetrwać ani jeden.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej (przesianej przez sito)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 10 dkg margaryny
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przyrządzenia
Mąkę przesiej do miski. W rondelku rozgrzej miód razem z przyprawą do piernika. Następnie całość wlej do mąki, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Dodaj cukier, margarynę, jajka i sodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj a następnie wyrób ciasto. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Foremkami lub kieliszkiem wykrawaj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni Celsjusza. Smacznego!
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:
Piękne! 🙂
drugie podejście 🙂
Wyszło pysznie 🙂
Świetny artykuł, dzięki 🙂