Oto mój przepis na pieczoną szynkę w marynacie z cydru, miodu i czosnku. Idealnie sprawdza się na ciepło, jako element obiadu, jak również na zimno jako przystawka.
Składniki
- 1-1,20 kg szynki wieprzowej
- 1 szklanka cydru (ja użyłam cydru lubelskiego)
- 1 łyżka miodu
- 1/2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia
Mięso opłukaj pod bieżąca wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze szczyptą soli. Ziele angielskie zmiel w młynku lub utłucz w moździerzu. Listki laurowe pokrusz, a majeranek rozetrzyj w dłoniach. Wszystkie przyprawy wymieszaj z czosnkiem.
Mięso oprósz solą ze wszystkich stron, natrzyj przyprawami. Cydr wymieszaj z miodem i sokiem z połowy cytryny. Mięso ułóż w naczyniu i zalej marynatą. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas obracaj mięso na drugą stronę, aby szynka równomiernie przenikała smakiem i zapachem marynaty.
Zamarynowaną szynkę obsmaż na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Następnie przełóż mięso do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i podlej pozostałą marynatą. Wstaw do nagrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 1,5 godz.
Twoja pieczeń wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂