Łosoś w porach to proste, ale bardzo smaczne i lekkie danie, które może być przystawką, ale również częścią obiadu. Ponieważ w proponowanym przeze mnie przepisie łososia będziemy piekli, potrawa będzie bardzo dietetyczna.
Składniki
- 0,5 kg fileta z łososia
- 2 pory (biała część)
- 1 opakowanie śmietany 18% (najlepiej z Piątnicy)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz (najlepiej biały)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia
Filet z łososia podziel na 4 części oraz posmaruj olejem, posól i popieprz(w takiej kolejności przyprawiamy, aby ryba była soczysta i smaczna). Następnie włóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem lub ułóż w brytfannie i przykry folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut.
W tym, gdy łosoś będzie się piekł pokrój pora w półkrążki i uduś na maśle. Dodaj śmietanę oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Podanie
Upieczona rybę rozłożyć na talerze i na każdym kawałku ułożyć porcję porów w śmietanie.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: