Łosoś w porach

Łosoś w porach to proste, ale bardzo smaczne i lekkie danie, które może być przystawką, ale również częścią obiadu. Ponieważ w proponowanym przeze mnie przepisie łososia będziemy piekli, potrawa będzie bardzo dietetyczna.

 

Składniki

  • 0,5 kg fileta z łososia
  • 2 pory (biała część)
  • 1 opakowanie śmietany 18% (najlepiej z Piątnicy)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz (najlepiej biały)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przyrządzenia

Filet z łososia podziel na 4 części oraz posmaruj olejem, posól i popieprz(w takiej kolejności przyprawiamy, aby ryba była soczysta i smaczna). Następnie włóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem lub ułóż w brytfannie i przykry folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut.

W tym, gdy łosoś będzie się piekł pokrój pora w półkrążki i uduś na maśle. Dodaj śmietanę oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

 

Podanie

Upieczona rybę rozłożyć na talerze i na każdym kawałku ułożyć porcję porów w śmietanie.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *