Wspaniała, kolorowa sałatka ze świeżych letnich warzyw. Łatwa do przyrządzenia, smakuje wszystkim. Możemy podawać ją na plenerowych biesiadach, grillowych spotkaniach. Jeśli dodamy do niej pokrojonego w kostkę pieczonego lub grillowanego fileta z kurczaka czy indyka albo odsączonego tuńczyka może stanowić samodzielny posiłek. Co najważniejsze jest lekkostrawna i dietetyczna. Polecam.
Składniki
- 1 długi ogórek
- 2-3 pomidory
- 1 cebula
- kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
- 1 mały słoiczek oliwek czarnych lub zielonych
- 1/2 opakowania sera feta
- 1 opakowanie sosu do sałatek greckiego, włoskiego lub winegret
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- pieprz, oregano
- listki świeżej bazylii do dekoracji
- opcjonalnie pieczony lub grillowany filet z kurczaka albo odsączony tuńczyk w oleju
Sposób przyrządzenia
Opłukaj pomidory, ogórka i sałatę pod bieżącą woda i osusz ręcznikiem papierowym. Pomidory pokrój na cząstki, cebulę w krążki, a ogórka w półplasterki. Oliwki odsącz z zalewy. Sałatę porwij na kawałki. Na dużym talerzu układaj kolejno: porwane liście sałaty, pomidory, ogórki, krążki cebuli, oliwki. Całość posyp pokrojonym w kostkę serem feta i oprósz świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Przygotuj sos wg przepisu na opakowaniu i skrop nim sałatkę. Udekoruj listkami bazylii.