Konfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, pasztetów, serów. Można też użyć jej do smarowania kanapek lub jako dodatek do sosów z pieczeni.
Składniki
1 kg czerwonej cebuli
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki miodu
4 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, suszony tymianek
Sposób przyrządzenia
Cebulę obierz i pokrój w piórka. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, posól i smaż powoli. Kiedy będzie szklista dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach tymianek i pieprz i dalej przesmażaj. Kiedy cebula będzie miękka dodaj miód, ocet balsamiczny i wino. Całość, zamieszaj i gotuj aż płyn odparuje. Jeżeli jest taka potrzeba dopraw jeszcze do smaku. Konfiturę przechowuj w lodówce do 7 dni. Jeżeli chcesz mieć ją na dłużej, przełóż do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj jak inne konfitury.