Kapusta kiszona duszona z kminkiem

Kapusta kiszona z kminkiem

Kapusta kiszona z kminkiem

Uwielbiam jej smak. Jest delikatna, a dzięki sporej ilości kminku lekkostrawna. Świetna jako dodatek do golonki, a także do wielu dań polskiej kuchni, np. do kopytek, kotletów schabowych itp. „Wybitni” kucharze pewnie będą się krzywić, kapusta z masłem? Dla mnie bomba! Spróbujcie sami. Smakuje również odgrzana następnego dnia.

 

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej (najlepiej w kupowanej w plastikowym wiaderku)
  • 1/2 kostki masła
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka kminku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • vegeta ewentualnie sól
  • pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia

Kapustę kiszoną opłukaj i odsącz. Włóż do garnka, dodaj ziele angielskie, listek laurowy, zalej wrzątkiem i ugotuj na wolnym ogniu. Miękką kapustę odlej, wyjmij listki laurowe i ziele angielskie. Cebulę pokój w kostkę. W rondlu lub na głębokiej patelni rozpuść masło wrzuć cebulę i uduś do miękkości od czasu do czasu mieszając. Do miękkiej cebuli dodaj kminek i chwilę przesmażaj. Następnie dodaj ugotowaną kapustę, dopraw do smaku vegetą lub solą oraz posyp pieprzem. Wszystko razem chwilę podduś na wolnym ogniu.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *