Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne, fot. flickr.com/E. & D. Hildebrandt/ CC 2.0

Chili con carne to jeden z przysmaków kuchni amerykańskiej. Bardzo często można je kupić w barach z fast foodami. Dzięki pomidorom zyskuje piękny czerwony kolor a pieprz cayenne (opcjonalnie chili) nadają mu charakterystycznego ostrego i intensywnego smaku. W klasycznej postaci potrawę podaje się z meksykańską tortillą lub gotowanym ryżem. Do swojej wersji chili con carne polecam przede wszystkim jasne pieczywo.

Składniki

  • 1/2 kg wołowiny bez kości (może być gulaszowa)
  • 2 puszki fasoli konserwowej białej lub czerwonej
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionu wołowego rozpuszczona w 1/2 l gorącej wody
  • opcjonalnie 1/2 szklanki wina (czerwone wytrawne)
  • oliwa z oliwek lub dobry olej rzepakowy do smażenia
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz cayenne lub chili w proszku
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego lub kminku
  • sól,  pieprz

 

Sposób przyrządzenia

Wołowinę opłukaj pod bieżąca wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na drobne kawałeczki. Paprykę, cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek w plasterki.

W rondlu rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, chwilę przesmażaj mieszając. Dodaj czosnek, a kiedy poczujesz jego aromat dorzuć paprykę i dalej przesmażaj mieszając kilka minut. Następnie do rondla wsyp słodką mieloną paprykę (ok. 1/2 łyżeczki) oraz odrobinę chili i wymieszaj.

Kiedy olej w rondlu zrobi się pomarańczowy wrzuć pokrojoną wołowinę i przesmaż całość. Dodaj szklankę bulionu wołowego (lub 1/2 szklanki bulionu i 1/2 szklanki wina) i gotuj na małym ogniu aż wołowina będzie miękka.

Następnie dodaj fasolę i pomidory razem z zalewą, kukurydzę oraz kolendrę, kumin lub kminek, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta dodaj bulionu i zagotuj.

 

Podanie

Chili con carne najlepiej smakuje z jasnym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *