Chili con carne to jeden z przysmaków kuchni amerykańskiej. Bardzo często można je kupić w barach z fast foodami. Dzięki pomidorom zyskuje piękny czerwony kolor a pieprz cayenne (opcjonalnie chili) nadają mu charakterystycznego ostrego i intensywnego smaku. W klasycznej postaci potrawę podaje się z meksykańską tortillą lub gotowanym ryżem. Do swojej wersji chili con carne polecam przede wszystkim jasne pieczywo.
Składniki
- 1/2 kg wołowiny bez kości (może być gulaszowa)
- 2 puszki fasoli konserwowej białej lub czerwonej
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionu wołowego rozpuszczona w 1/2 l gorącej wody
- opcjonalnie 1/2 szklanki wina (czerwone wytrawne)
- oliwa z oliwek lub dobry olej rzepakowy do smażenia
- papryka słodka w proszku
- pieprz cayenne lub chili w proszku
- 1/3 łyżeczki nasion kolendry
- 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego lub kminku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Wołowinę opłukaj pod bieżąca wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na drobne kawałeczki. Paprykę, cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek w plasterki.
W rondlu rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, chwilę przesmażaj mieszając. Dodaj czosnek, a kiedy poczujesz jego aromat dorzuć paprykę i dalej przesmażaj mieszając kilka minut. Następnie do rondla wsyp słodką mieloną paprykę (ok. 1/2 łyżeczki) oraz odrobinę chili i wymieszaj.
Kiedy olej w rondlu zrobi się pomarańczowy wrzuć pokrojoną wołowinę i przesmaż całość. Dodaj szklankę bulionu wołowego (lub 1/2 szklanki bulionu i 1/2 szklanki wina) i gotuj na małym ogniu aż wołowina będzie miękka.
Następnie dodaj fasolę i pomidory razem z zalewą, kukurydzę oraz kolendrę, kumin lub kminek, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta dodaj bulionu i zagotuj.
Podanie
Chili con carne najlepiej smakuje z jasnym pieczywem.