To moja kolejna propozycja z bobem w roli głównej. Jeśli nie znacie, spróbujcie, warto.
Składniki
- 1 kg bobu
- 20 dkg surowego wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 3 łyżki neutralnego oleju
- gałązki świeżego tymianku, ewentualnie szczypta suszonego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Opłukany pod bieżącą wodą bób gotuj do miękkości ok. 10 min. Pod koniec gotowania (po upływie 8 min.) dopraw solą do smaku. Ugotowany bób odcedź i odstaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skórki. Cebulę i boczek pokrój w kosteczkę. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulkę, następnie dodaj boczek. Smaż boczek do lekkiego zrumienienia, dodaj bób. Całość wymieszaj i razem chwilę przesmażaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz dopraw całość szczyptą tymianku.
Podanie
Podawaj posypane świeżymi listkami tymianku. Smacznego.
I znam i nie znam takie połączenie. Bo podsmażony boczek często lądował w letniej sałatce z dodatkiem bobu, ale teraz juz wiem na pewno że muszę kupić bób i zrobic Twoja wersję 🙂