Biszkopt z jabłkami to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy. Łatwy do upieczenia nawet dla początkujących. Polecam.
Składnik
- 1 kg twardych kwaskowych jabłek
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- masło do wysmarowania formy
Sposób przyrządzenia
Jabłka umyj, obierz i pokrój w ósemki. Jajka utrzyj z cukrem do białości, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Całość delikatnie wymieszaj. Do wysmarowanej masłem tortownicy wyłóż pokrojone jabłka i zalej ciastem. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika na ok. 40 minut. Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.