Żurek wielkanocny

żurek

Żurek, fot. Wikipedia/MOs810/cc3.0

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez talerza pachnącego żurku.

 

Składniki

  • 1/2 kg białej kiełbasy surowej
  • 3 kiełbaski polskie surowe lub inne surowe wędzone
  • 1 butelka żuru (1/2 litra) albo 3 torebki żurku śląskiego lub żurku Knorra
  • włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
  • 1 cebula
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • chrzan tarty
  • 1 śmietana (najlepiej do zupy 18% z Piątnicy)

 

Sposób przyrządzenia

Włoszczyznę obierz, wrzuć do garnka i zalej dwoma litrami wody. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu. Ugotuj wywar. Kiedy warzywa będą al dente, wyjmij z je zwywaru (mogą przydać się do sałatki jarzynowej). Do gorącego wywaru włóż kiełbaski i gotuj na wolnym ogniu ok.10 min. Następnie wyjmij kiełbasę łyżką cedzakową i odstaw, aby lekko przestygła. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, zagotuj. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Przestudzoną kiełbasę pokrój w półplasterki. Na patelnię wlej łyżkę oleju i przesmaż cebulę, dodaj pokrojoną kiełbasę i przesmażaj na wolnym ogniu. Do wywaru dodaj żurek z butelki lub rozrobiony w 1/2 l. zimnej wody żurek w proszku i zagotuj. Dodaj zawartość patelni (kiełbasę i cebulę). Żurek dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majeranek, posiekany czosnek oraz tarty chrzan (najlepiej zeskrobane wiórki ze świeżego korzenia).

Uwaga: żurek z torebki jest już z reguły przyprawiony. Nie musisz więc go solić. Z pozostałymi przyprawami również lepiej uważać.

 

Podanie

Żurek warto zabielić śmietaną, aby zupa się nie zepsuła, najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. Podawaj go z połówką jajka gotowanego na twardo.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *