Choć zupa grzybowa większości z nas kojarzy się ze świętami, w wersji z suszonych borowików równie dobrze będzie smakować jesienią, kiedy sezon grzybowy jest w pełni.
Składniki
- 2 l wywaru warzywnego
- 5 dkg suszonych borowików (ok. 10-15 szt.)
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 opakowanie śmietany 18% (najlepiej do zup)
- łyżka mąki
- vegeta lub kucharek
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- koperek lub natka pietruszki
Sposób przyrządzenia
Grzyby oczyść, opłukaj, zalej częścią zimnego wywaru i mocz przez ok. godzinę. Następnie gotuj je do miękkości ok. pół godziny. Ugotowane grzyby wyjmij z wywaru, drobniutko posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i dalej podsmażaj na niewielkim ogniu. Całość oprósz mąką i lekko zrumień. Następnie zalej wywarem warzywnym oraz wodą, w której gotowały się grzybki. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 min. często mieszając. Pod koniec gotowania zabiel śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki lub pokrojony koperek. Dopraw do smaku vegetą, solą i pieprzem.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: