Zupa z suszonych borowików

Zupa z borowików

Zupa z borowików, fot. sxc.hu/simonaj

Choć zupa grzybowa większości z nas kojarzy się ze świętami, w wersji z suszonych borowików równie dobrze będzie smakować jesienią, kiedy sezon grzybowy jest w pełni.

Składniki

  • 2 l wywaru warzywnego
  • 5 dkg suszonych borowików (ok. 10-15 szt.)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie śmietany 18% (najlepiej do zup)
  • łyżka mąki
  • vegeta lub kucharek
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • koperek lub natka pietruszki

 

Sposób przyrządzenia

Grzyby oczyść, opłukaj, zalej częścią zimnego wywaru i mocz przez ok. godzinę. Następnie gotuj je do miękkości ok. pół godziny. Ugotowane grzyby wyjmij z wywaru, drobniutko posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i dalej podsmażaj na niewielkim ogniu. Całość oprósz mąką i lekko zrumień. Następnie zalej wywarem warzywnym oraz wodą, w której gotowały się grzybki. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 min. często mieszając. Pod koniec gotowania zabiel śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki lub pokrojony koperek. Dopraw do smaku vegetą, solą i pieprzem.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *